ApărareȘtiri

MApN a cumpărat 886 de mașini de teren Dacia Duster prin programul Rabla în perioada 2015-2021

Dacia Duster Army (Renault România)

Ministerul Apărării Naționale a achiziționat 886 de mașini marca Dacia Duster, prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla), în perioada 2015-2021, iar valoarea totală a autovehiculelor este de circa 78.000.000 lei. Dintre acestea, 74 de autoturisme românești de teren au fost cumpărate anul acesta, se arată într-un comunicat MApN.

Vehiculele sunt destinate misiunilor de poliție militară și participării personalului MApN la exerciții și activități de instruire.

Din lotul achiziționat anul acesta, 62 de mașini Duster vor intra în dotarea Brigăzii 122 Logistice „Muntenia” din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, iar celelalte 12 autoturisme sunt destinate Centrului 84 Mentenanță și Recepție, structură a Statului Major al Forțelor Terestre.

Joi, 16 decembrie, la ceremonia a unui nou lot de autoturisme de teren Dacia Duster a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

În cadrul ceremoniei, ministrul Dîncu a afirmat că MApN va încerca pe viitor să integreze toate nevoile armatei în economia națională.

“Dacia Duster Army” este un vehicul special 4×4 cu motor diesel de 110 cai putere, adaptat de echipele de inginerie ale Renault România pentru a răspunde cerințelor de transport ale Armatei Române, în conformitate cu standardele cerute de NATO.

Potrivit producătorului, acest vehicul dispune, între altele, de:
– sistem de protecție exterior;
– protecții suplimentare sub caroserie pentru motor, cutie viteze, rezervor combustibil și diferențial spate;
– troliu demontabil;
– sistem de ancorare pentru aerotransport;
– sistem de atelare combinat pentru tractarea de remorci militare;
– prize exterioare de 12V și de 24V pentru interconectare vehicule;
– sistem de iluminare “black out” și de camuflare faruri.

Pe lângă înnoirea parcului auto al MApN cu mașini Duster Army, Armata română urmează să fie echipată și cu peste 1.000 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor, care vor fi fabricate la operatori economici din industria națională de apărare.

Costurile estimate de achiziție pentru cele 1.059 de vehicule se ridică la 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA, incluzând și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca material client, adică 3.482.530 de lei sau aproximativ 700.000 euro per vehicul.