ApărareȘtiri

MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea procedurilor în cinci programe de înzestrare

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au trimis marțu Comisiilor parlamentare pentru Apărare o solicitare a MApN privind începerea procedurilor de atribuire în cadrul mai multor programe de înzestrare ale armatei,

Procedurile privesc  programele de achiziționare pentru sistemele SHORAD – VSHORAD, maşinile de luptă pentru infanterie pe şenile – MLI, sistemele obuzier calibru 155 mm de nivel batalion, rachetele aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune.

Programul de înzestrare “Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD” constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro.

Programul  “Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro.

Programul de înzestrare “Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari.

Programul de  “Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” constă în achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari.

Programul de înzestrare “Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER” constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane dolari.