ApărareȘtiri

MApN a achiziționat veste antiglonț și căști de protecție din Kevlar în valoare de peste zece milioane de euro în 2020

Sursa: Stimpex

Ministerul Apărării Naționale a achiziționat veste antiglonț cu plăci ceramice nivel IV și căști de protecție din Kevlar în valoare de peste 48 de milioane de lei, fără TVA (zece milioane de euro) în cursul anului trecut, de la Stimpex SA, o firmă cu sediul în București implicată în diverse contracte cu autoritățile statului, precum realizarea izoletelor, livrarea de bastoane de luptă pentru Inspectoratul General al Poliției Române, autospeciale pentru transportul deținuților sau dezvoltarea armei de asalt pentru MApN.

În conformitate cu un acord cadru din 2018 privind achiziția de veste antiglonț cu plăci ceramice nivel IV și căști de de protecție din Kevlar, MApN a acordat anul trecut patru contracte subsecvente pentru livrarea acestor produse, toate fiind adjudecate de Stimpex SA, se arată într-un document publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice Tenders Electronic Daily pe 1 februarie.

Procedura de achiziție a fost una restrânsă, fără organizarea unei licitații electronice și criteriul de atribuire a fost în funcție de prețul cel mai mic. În document se precizează că au fost primite două oferte pentru fiecare contract.

Un prim contract pentru căști de protecție din Kevlar a fost acordat pe 11 martie 2020 și a avut o valoare de peste 11,5 milioane de lei (fără TVA). Al doilea contract, pentru același produs a fost acordat pe 8 iulie 2020, însă valoarea a fost substanțial mai redusă: 4,4 milioane de lei. Stimpex a primit și al treilea contract de achiziție căști de protecție din Kevlar la finalul anului trecut, pe 11 decembrie, având valoare de 25,9 de milioane de lei. De asemenea, pe 28 octombrie, MApN a acordat acestei firme și un contract pentru achiziția de veste antiglonț cu plăci ceramice nivel IV în valoare de 16,6 milioane de lei.

Potrivit datelor publice, Stimpex SA este specializată în producția si comercializarea de echipamente de protecție balistica, echipamente pentru extracție, substanțe chimice speciale si de protecție împotriva coroziunii, cu destinație militară si civilă. În 2019, compania a avut o cifră de afaceri de 78 de milioane de lei, a realizat un profit de 590.903 de lei și avea 130 de angajați.

Firma STIMPEX a echipat instituțiile publice responsabile de apărare, ordine publică și siguranță națională, Armata Română, Poliția și Jandarmeria pentru misiunile din Irak, Afganistan și Kosovo, dar și Forțele Navale ale Turciei, potrivit site-ului companiei.