ApărareȘtiri

Majoritatea avioanelor MiG-21 LanceR consemnate la sol, din cauza unei defecțiuni tehnice

MIG-21 LanceR (www.roaf.ro)

Un avion MiG-21 LanceR dublă comandă a întâmpinat probleme tehnice în cursul unui zbor de instrucție, însă cei doi membri ai echipajul aeronavei biloc au scăpat fără să fie răniți, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Apărării.

Incidentul s-a produs marți, în jurul orie 18:30, incidentul fiind generat de funcționarea defectuoasă a trenului de aterizare.

MApN a indicat că avionul nu a înregistrat avarii majore și a precizat că a fost dispusă o anchetă pentru a stabili circumstanțele producerii incidentului.

Totodată, a fost luată decizia de consemnare la sol a tuturor avioanelor de acest tip, cu excepția celor care execută serviciul de luptă Poliție Aeriană, până la clarificarea cauzelor incidentului.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Române mai au în dotare șaptesprezece aparate MiG-21 Lancer.

MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare, destinat să execute misiuni în condiții meteorologice normale, iar primul zbor al acestui tip de aparat a avut loc în 1957.

Forțele Aeriene Române au primit în dotare prima aeronavă MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. Peste 400 de avioane MiG-21 au fost utilizate de Forțele Aeriene, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, arată site-ul oficial al aviației române.