ApărareȘtiri

Maia Sandu afirmă că „abordarea indulgentă” nu a ajutat R. Moldova să redobândească Transnistria

Foto: moldpres.md

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că, în pofida deciziei țării de a alege o „abordare indulgentă” în privința negocierile privind regiunea separatistă Transnistria, acest lucru nu a condus la soluționarea conflictului înghețat, care durează de aproape trei decenii.

“De exemplu, R.Moldova a ales o abordare mai indulgentă. Am recunoscut Transnistria ca făcând parte din formatul de negociere. Am acordat companiilor locale aceleași condiții comerciale pe care le au producătorii noștri – în special, dreptul la exporturi gratuite către UE în temeiul Acordului de asociere Am semnat peste 300 de documente privind rezolvarea conflictului etc”, a declarat Sandu într-un interviu pentru publicația ucraineană Evropeyska Pravda.

Maia Sandu a mai menționat că R. Moldova a fost de acord cu un „dialog direct” cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, și cu Rusia – care s-a erijat ca „mediator” în soluționarea conflict.

Cu toate acestea, negocierile dintre Chișinău și Tiraspol sunt încă în curs. “Dar, în ciuda tuturor acestor pași, nu am ajuns încă nicăieri”, a precizat președintele ales.

Maia Sandu a subliniat că se opune federalizării Republicii Moldova și a afirmat că soluționarea chestiunii transnistrene “trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești din Moldova”.

De asemenea, Maia Sandu a recomandat Ucrainei să ia în considerare experiența Republicii Moldovei în privința Transnistriei, în contextul în care Kievul se confruntă cu probleme similare în estul țării.

“Și ar putea fi util ca Ucraina să ia în considerare experiența noastră în ceea ce privește acțiunile sale cu privire la Donbas”, a explicat Sandu.

Rusia acționează ca mediator în cadrul formatului de la Minsk privind soluționarea conflictului din regiunea Donbas, deși, potrivit Ucrainei și țărilor occidentale, Moscova sprijină insurgenții proruși cu resurse, inclusiv armament, relatează portalul de știri UAWire.