IntelligenceȘtiri

Maia Sandu a câştigat primul tur al scrutinului prezidenţial din R.Moldova – rezultate preliminare

Sursa foto: Nadejda Roșcovanu/Jurnal.md

Rezultatele preliminare prezentate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), după încheierea procesului de centralizare a voturilor de la alegerile prezidenţiale, arată Maia Sandu a câștigat primul tur al scrutinului, în principal datorită voturilor diasporei.

Luni dimineață, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat finalizarea procesului de centralizare a voturilor de la alegerile prezidenţiale în toate cele 2.143 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi în cele 139 de secţii de votare din străinătate.

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că rezultatele sunt preliminare, ele urmând a deveni definitive după centralizarea la sediul comisiei a tuturor documentelor electorale în original, informează agenția Agerpres.

Potrivit datelor CEC, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36,16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, prorusul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi, cu 16,90%, Violeta Ivanov, cu 6,49%, Andrei Năstase, cu 3,26%, Octavian Ţîcu, cu 2,01%, Tudor Deliu, cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (1,20%).

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 17,25%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.