ApărareȘtiri

Mai multe submarine și alte nave militare rusești au fost lovite de un doc plutitor în urma unui taifun la Vladivostok

Sursa: Rob Lee, Twitter

Un doc plutitor masiv – folosit pentru ridicarea din apă a navelor pentru lucrări de întreținere și reparații – a scăpat de sub control din cauza vântului puternic generat de un taifun devastator și s-a ciocnit de mai multe nave militare rusești ancorate în portul Vladivostok, baza principală a Flotei ruse din Pacific, relatează publicația Forbes USA.

Golful Ulise, unde a avut loc acest incident, este relativ protejat de intemperii. Cele șapte submarine din clasa Kilo ale Flotei ruse din Pacific și cele opt corvete din clasa Tarantul erau ancorate aici pentru a nu fi afectate de intemperiile generate de taifunul Maysak. Mass-media rusă a relatat că docul plutitor s-a ciocnit cu unul dintre submarinele aflate în bază și există indicii că nava ar fi suferit avarii serioase sub linia de plutire.

Înregistrări care prezintă incidentului au fost rapid distribuite pe rețelele de socializare rusești.

Este prea devreme pentru a judeca amploarea pagubelor, dar nu poate fi o veste bună pentru marina rusă, afirmă H.I. Sutton, un jurnalist specializat pe domeniul naval.

De asemenea, în alte imagini se poate vedea cum docul plutitor a intrat în coliziune cu mai multe nave din clasa Tarantul. Corvetele antisubmarine, aflate ceva mai departe, par să fi scăpat, a adăugat jurnalistul.

Taifunul Maysak a provocat daune masive în mai multe țări din Asia de Est. Săptămâna aceasta, un cargobot care transporta aproape 6.000 de vite s-a scufundat în largul Japoniei. Până în acest moment, doar doi marinari de la bordul vasului au fost salvați din apă, alții 41 sunt în continuare dați dispăruți.