ApărareȘtiri

MAE rus: Intensificarea activității NATO la Marea Neagră subminează securitatea regională

Fregata "Regina Maria" a Marinei Romane (US Navy)

Intensificarea prezenței Alianței Nord-Atlantice în zona Mării Negre subminează securitatea regională, afirmă Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care amintește în acest sens de modernizarea infrastructurii militare a Românei și Bulgariei, și de dislocarea unor așa-zise arme cu rol ofensiv pe teritoriul celor două țări NATO, informează agenția de știri Tass.

“Infrastructura Bulgariei, România este în curs de modernizare, iar arme cu rol ofensiv sunt dislocate pe teritoriul lor. Scenariile exercițiilor militare implică atacuri asupra teritoriului rus, printre altele”, a afirmat Zakharova, probabil făcând referire în mod special la exercițiul comun româno-american Rapid Fire, în cadrul căruia sisteme de artilerie reactivă HIMARS și LAROM au executat trageri reale în poligonul Capu Midia, aflat la peste 300 de km de Crimeea.

“Acest lucru ne dă motive serioase de îngrijorare. Suntem obligați să luăm în considerare activitatea militară în creștere a Alianței”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zakharova a adăugat că “regiunea Mării Negre are propria experiență în ceea ce privește menținerea păcii, via forțelor statelor riverane”.

“Apariția unui nou actor, care în mod evident nu a venit cu cele mai bune intenții, afectează stabilitatea regională și creează disensiuni între țările vecine”, a adăugat Zakharova, făcând referire la consolidarea prezenței NATO în regiune, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

Zakharova a semnalat cu îngrijorare că NATO implică Ucraina și Georgia în activități și exerciții comune, “antrenându-le” pentru o potențială confruntare cu Rusia, uitând să menționeze că părți din teritoriul celor două țări sunt ocupate de insurgenți sprijiniți de Moscova.

Afirmațiile reprezentantei Rusiei vin la puțin timp după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova “continuă să încalce integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei” și “să desfășoare forțe în regiunea Mării Negre”, în special în regiunea ocupată Crimeea.