IntelligenceȘtiri

MAE a suspendat activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România

Foto: zilesinopti.ro

MAE a decis să suspende activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România, ambasadorul Federației Ruse fiind convocat marți pentru notificarea acestei decizii.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România”, a informat MAE.

MAE consideră că  Centrul s-a angajat ”deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești” și că derapajele ”s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

Astfel,  ”Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza unui acord bilateral, semnat la Moscova, în iulie 2013 și a fost inaugurat în mai 2015.