ApărareȘtiri

Madridul va achiziționa șapte avioane și 40 de elicoptere pentru a limita reducerile de personal la Airbus Spania

A330MRTT (Airbus Defence)

Guvernul de la Madrid și Airbus au ajuns recent la un acord privind o serie de măsuri de sprijinire a sectorului aerospațial, cu scopul limitării reducerilor de personal la uzinele din Spania ale grupului paneuropean, care, pe fondul pandemiei de coronavirus, a înregistrat o pierdere de 1,9 miliarde de euro în primul semestru al acestui an, relatează agenția de știri Reuters.

“Ambele părți consideră că este esențial să promoveze o serie de inițiative pentru consolidarea întregului sector din Spania și a industriilor sale auxiliare”, se afirmă într-un comunicat comun emis după o întrevedere, care a avut loc joi, între premierul spaniol Pedro Sánchez și directorul general al grupului Airbus, Guillaume Faury.

Serios zdruncinat de efectele pandemiei COVID-19, grupul european Airbus a anunțat că va concedia aproximativ 900 de angajați în Spania, ca parte a unui amplu program de reducere a costurilor, ce include disponibilizarea a aproximativ 15.000 de angajați din întreaga lume, adică peste 10% din numărul total de angajați ai grupului.

Măsurile convenite de Airbus și Madrid includ un plan de investiții de 185 de milioane de euro, care va fi finanțat din fondul de redresare al Uniunii Europene, și un angajament al Spaniei de a comanda mai multe aeronave militare. Astfel, Spania va comanda trei aeronave de realimentare în zbor MRTT, patru avioane de patrulare maritimă C295, cel puțin 36 de elicoptere H135 și patru elicoptere H160, în schimbul limitării reducerilor de personal la Airbus Spania.

Spania s-a angajat, de asemenea, să sprijine Airbus în cadrul negocierilor cu SUA privind eliminarea sancțiunilor americane împotriva grupului european.

În schimb, Airbus a declarat că obiectivul său va fi să reducă la minimum disponibilizările în Spania și să găsească soluții pentru menținerea uzinelor din Spania unde volumul de muncă s-a redus ca urmare a lipsei de comenzi.

Întrevederea a coincis cu publicarea rezultatelor financiare ale grupului european pe primul semestru al acestui an. Airbus a înregistrat pierderi de 1,9 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an, ca urmare efectelor pandemiei de coronavirus, comparativ cu un profit net de 1,19 miliarde de euro obținut în aceeași perioadă a anului 2019.

Veniturile semestriale ale producătorului european de aeronave a fost de 18,9 miliarde de euro, cu 39% mai puțin decât în urmă cu un an, când grupul a înregistrat venituri de 30,9 miliarde de euro. 

În timp ce partea grupului Airbus care se ocupă de producția de avioane comerciale a înregistrat o scădere a veniturilor de 48% în perioada analizată, diviziile de elicoptere (Airbus Helicopters) și apărare & spațiu (Airbus Defence and Space) au fost mult mai ferite de efectele pandemiei, înregistrând scăderi de 2%, respectiv 9%.

La rândul său, Guillaume Faury a recunoscut că impactul pandemiei Covid-19 a fost „foarte vizibil”, în special în al doilea trimestru, în condițiile în care livrările de aeronave comerciale s-au redus la jumătate față de un an în urmă ca urmare a declinului dramatic înregistrat de transportul aerian de pasageri din cauza pandemiei.