ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

MSC20. Macron: Rusia „va continua să destabilizeze democraţiile occidentale”, așa că UE ar trebui să fie mai fermă în privința sancționării imixtiunilor electorale

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München (MSC2020), că Rusia „va continua să destabilizeze democrațiile occidentale”, făcând uz de tehnici de manipulare, astfel că Uniunea Europeană ar trebui să fie mai fermă în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva țărilor care încearcă să intervină în alegerile din Europa.

„Trebuie reacționăm rapid, metodic și (…) trebuie să ne punem de acord în privința sancțiunilor”, a afirmat Macron, citat de Politico.

Potrivit liderului francez, Rusia „va continua să destabilizeze democrațiile occidentale și va fi întotdeauna un jucător agresiv”, chiar dacă va uneori va trebui să apeleze la „parteneri privați” în ceea ce privește spionajul cibernetic și manipularea opiniei publice.

În acest context, Macron a vorbit și despre necesitatea „consolidării apărării tehnologice şi a cooperării între serviciile” de informații occidentale pentru a identifica țările și entitățile care comit atacuri cibernetice.

Pe de altă parte, președintele francez și-a apărat ideea privind restabilirea dialogului cu Rusia, afirmând că sancțiunile europene contra Moscovei „nu au schimbat absolut nimic”, informează Le Figaro.

„Am relansat un dialog strategic pentru că situația în care ne aflăm astăzi este cea mai rea”, a afirmat liderul de la Paris.

Planurile Palatului Elysée privind restabilirea dialogului cu Moscova sunt privite cu suspiciune la Berlin și în alte capitale europene.