ApărareȘtiri

Macron: Franța este dispusă să crească la nivel de brigadă prezenţa militară desfăşurată în România sub egida NATO

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, la finalul summitului NATO de la Madrid, că Franța și-a manifestat disponibilitatea de a crește la nivel de brigadă prezenţa militară desfăşurată în România sub egida NATO

„Am putut să confirm la acest summit disponibilitatea noastră de a veni în întâmpinarea nevoilor aliaților noștri europeni după cum este necesar, așa cum va fi cazul la nivel de brigadă în România”, a afirmat liderul de la Paris, potrivit unui comunicat dat publicității de Palatul Elysee.

Macron a indicat că Franța plănuiește o prezență „pe termen lung” în România pentru reasigurarea Flancului Estic, inclusiv prin desfășurarea de sisteme cu rază medie și cu dorința de a construi centre de pregătire.

În urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Alianța Nord-Atlantică a decis să înființeze noi grupuri de luptă în zona estică a alianței. Grupul tactic dislocat în România este condus de Franța și va număra 900 de militari.

În cadrul misiunii Aigle de reasigurare și cooperare în Europa de Est, Franța a dislocat în România 500 de militari și numeroase vehicule blindate și alte echipamente, Militarii francezi dispun de o o mare varietate de echipamente de luptă, inclusiv mai multe vehicule blindate și neblindate, dintre care multe produse și susținute de Arquus, inclusiv VAB (Véhicule de l’Avant Blindé), VBL (Véhicule Blindé Léger), sau PVP (Petit Vehicule Protégé)

Colonelul francez Vincent Minguet, comandantul grupului tactic NATO din România, a explicat că grupul tactic cuprinde în acest moment doar forțe de infanterie ușoară și mecanizată, dar în viitor ar putea să includă și tancuri.

România găzduiește în prezent aproximativ 4.000 de militari aliați, din SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Portugalia și Belgia. Majoritatea militarilor străini sunt dislocați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Anunțul liderului francez vine la scurt timp după ce omologul său de la Washington, Joe Biden, a transmis Statele Unite își vor consolida prezența militară în Europa pentru a contracara amenințarea rusească, urmând ca România să găzduiască o brigadă suplimentară de 3.000 de militari americani, dislocată prin rotație.