ApărareȘtiri

MSC20. Macron deplânge „declinul Occidentului” și susține că Europa a devenit un continent ce nu mai crede în viitorul său

  • „Devenim un continent care nu crede în viitorul său (…) Nu investim suficient în viitorul nostru”, avertizează președintele francez.
  • Viziunea lui Macron despre Europa: o Europă care poate proteja fundamentele suveranității sale, o Europă care are mai multă vitalitate și o Europă care este entuziastă în ceea ce privește viitorul său”
  • NATO și Europa trebuie să fie cei doi piloni ai apărării” continentului european, susține liderul francez.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a vorbit sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la München (MSC2020), despre „declinul Occidentului”, contrazicând afirmațiile făcute cu puțin timp înainte de secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care declarase că „Occidentul câștigă”, relatează publicația Le Figaro.

„Putem observa o anumită  slăbiciune a Occidentului”, susține Macron. „Valorile s-au schimbat, și noi puteri s-au înălțat”.

Potrivit liderului de la Paris, „declinul Occidentului” survine în contextul în care are loc „o formă de repliere relativă” a Statelor Unite sau o „regândire a relației” Washingtonului cu Europa.

De asemenea, Macron a îndemnat Uniunea Europeană să-și sporească bugetul până la un nivel care să corespundă ambițiilor Blocului și pentru a se asigura că nu rămâne în urma Statelor Unite și Chinei, în mod particular în ceea ce privește tehnologia avansată.

„Devenim un continent care nu crede în viitorul său”, a spus Macron, citat de agenția Reuters, adăugând: „Nu investim suficient în viitorul nostru”.

Macron și-a exprimat în mod deosebit dezacordul cu privire la extinderea Uniunii Europene. „Credeți că va funcționa dacă vor exista 30, 31, 32? (…) Este o felie de pâine care este tot mai mare cu aceeași cantitate de unt”, a explicat plastic președintele de la Palatul Elysee.

Liderul francez a pledat sâmbătă, 15 februarie, pentru o „Europă suverană, unită și democratică”, inclusiv în plan militar, dând însă asigurări că în continuare consideră că alianța transatlantică joacă un rol crucial.

„Avem nevoie de o Europă mai puternică a proiectelor de apărare și de capacitate comună”, a repetat liderul de la Palatul Elysée, salutând decizia de dezvoltare a unui avion de vânătoare franco-german – SCAF. „Dar acesta nu este un proiect contrar NATO. NATO și Europa trebuie să fie cei doi piloni ai apărării noastre”, a completat Macron.

„Aceasta este Europa pe care aș vrea să o văd: o Europă care poate proteja fundamentele suveranității sale, o Europă care are mai multă vitalitate și o Europă care este entuziastă în ceea ce privește viitorul său”, a explicat liderul francez.

Șeful statului francez a afișat semne de „nerăbdare” față de lipsa de răspuns din partea Berlinului în ceea ce privește propunerile sale de consolidare a capacităților defensive europene.

Cu o zi înainte, președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a declarat: „Nu este suficient să întărim Uniunea Europeană în domeniul militar, trebuie să investim în continuare în legătura transatlantică”.

Percepția că influența Occidentului este în descreștere este un subiect major al Conferinței de Securitate de la Munchen, din perioada 14-16 februarie, la care participă peste 500 de personalități din întreaga lume, inclusiv lideri politici, oficiali din domeniul apărării și a securității, dar și membri ai societății civile și specialiști în domeniul informațiilor și economiei.