Știri

Macron a decis să sporească prezența militară franceză în Mediterana de Est în contextul tensiunilor turco-grecești

Sursa: EtatMajorFR

Franța a dislocat temporar două avioane de vânătoare Rafale și două nave de război franceze în estul Mediteranei, în urma agravării tensiunilor dintre Turcia și Grecia pe tema zăcămintelor de hidrocarburi din regiune, relatează France 24.

“Am decis să întăresc temporar prezența militară franceză în Mediterana, în cooperare cu partenerii europeni, inclusiv Grecia”, a transmis Emmanuel Macron, într-un mesaj postat pe Twitter pe 12 august.

“Situația din estul Mediteranei este îngrijorătoare. Deciziile unilaterale ale Turciei privind explorarea petrolului provoacă tensiuni”, a completat liderul de la Paris, care a îndemnat la soluționarea disputelor pe calea dialogului.

Cele două aparate Rafale vor face o „oprire” joi la baza Souda din Creta, a anunțat Ministerul francez al Forțelor Armate, precizând că avioanele vor rămâne acolo „câteva zile”. Anterior, cele două aeronave au fost dislocate în Cipru pentru un exercițiu desfășurat de luni până miercuri.

“Reamintind importanța soluționării disputelor curente prin dialog, președintele Franței a subliniat necesitatea unei consultări mai mari între Grecia și Turcia și, în acest sens, a salutat inițiativa de mediere inițiată de Germania”, a transmis Administrația prezidențială de la Palatul Élysée.

Ankara și Atena luptă pentru suveranitatea asupra mai multor zone din Mediterana în care se crede că se găsesc zăcăminte importante de resurse naturale.

Tensiunile s-au amplificat luni, după ce Ankara a trimis nava de prospectare Oruç Reis pentru a efectua operațiuni de explorare într-una din aceste zone contestate, decizia fiind considerată ilegală de Grecia.

În aceeași zi, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a convocat consiliul de apărare de la Atena pentru a analiza opțiunile țării sale la „provocarea turcă” și a solicitat o întâlnire de urgență a miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene.

La Bruxelles, Comisia Europeană și-a exprimat solidaritatea deplină cu Grecia și Cipru, invocând o situație „extrem de îngrijorătoare” și a lansat un apel la dialog.

Mai mult, conform informațiilor vehiculate de mass-media din Grecia, dar neconfirmate oficial, fregata grecească Limnos s-a ciocnit cu fregata turcă Kemal Reis, care face parte din escorta navei de prospectare Oruç Reis.