ApărareȘtiri

Lunetiștii portughezi sosesc în România în cadrul misiunii NATO de descurajare a Rusiei

FOTO: Lusa/Paulo Cunha

Peste 200 de soldați portughezi vor sosi vineri în România, ca parte a unei misiuni NATO de descurajare a Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, relatează CNN Portugal.

Portugalia trimite un grup format din 221 de militari, dintre care 201 din cadrul companiei de lunetişti (plus o subunitate de apărare antiaeriană, o subunitate de informații și una de sprijin) și 20 de militari din forțele de operați speciale.

Contingentul portughez sosește vineri în România în cadrul misiunii „Tailored Forward Presence” a NATO, care își propune să contribuie „la descurajarea și apărarea Alianței de pe flancul său de sud-est”.

„Prima forță națională dislocată în România a fost pregătită în circumstanțe excepționale”, a spus generalul Nunes da Fonseca, şeful Statului Major al Armatei Portugheze.

„Având în vedere actuala agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, NATO a decis să-și consolideze prezența pe Flancul de est și să creeze noi grupuri de luptă, și anume în România, iar Portugalia va răspunde, ca întotdeauna, la ceea ce ni se cere, adică să ne angajăm mijloacele, forțele noastre, pentru a consolida descurajarea, pentru a apăra pacea pe teritoriul NATO”, a spus António Costa, premierul Portugaliei.

În urma invaziei ruse în Ucraina, NATO și-a consolidat prezența pe Flancul estic, inclusiv în România. Țara noastră găzduiește în prezent aproximativ 4000 de militari aliați.