ApărareȘtiri

Lockheed Martin vrea să producă 4.000 de rachete antitanc Javelin pe an, aproape dublu față de ritmul actual

Lansator antitanc Javelin (US Army)

Directorul general al companiei americane Lockheed Martin Corp, James Taiclet, a declarat recent că firma încearcă să-și dubleze capacitatea de producție de rachete Javelin, o armă antitanc care s-a dovedit extrem de utilă în Ucraina împotriva blindatelor ruse.

Astfel, grupul american vizează o creștere a producției până la 4.000 pe an, de la 2.100 pe an în prezent, a spus Taiclet, într-un interviu pentru CBS News.

„Ne străduim să ajungem până la 4.000 pe an, iar asta va dura câteva luni, poate chiar câțiva ani pentru a ajunge acolo, deoarece trebuie să ne punem în funcțiune și lanțul de aprovizionare”, a spus Taiclet.

Compania va crește producția pentru a se asigura că stocurile militare americane nu se vor epuizează.

Fabricat de Raytheon și Lockheed Martin, sistemul antitanc portabil Javelin, care cântărește doar 22 de kilograme, este utilizat de SUA și forțe armate din peste 20 de țări. Racheta ghidată antitanc are o rază de acțiune de aproximativ 4.000 de metri și poate străpunge plăci de blindaj cu o grosime de 600-750 mm.

În pofida superiorității Rusiei în ceea ce privește forțele blindate, armata ucraineană utilizează numeroase arme antitanc portabile, atât de origine sovietică, dar și occidentală (FGM-148 Javelin), care au cauzat pierderi masive forțelor ruse, în special în cazul ambuscadelor sau luptelor în zone urbane.

Președintele american Joe Biden a vizitat săptămâna trecută fabrica din Troy, Alabama, unde se produc sisteme Javelin, și a cerut Congresului să autorizeze un ajutor suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după ce congresmanii au avertizat că stocurile armatei americane sunt pe cale să fie epuizate de război.