ApărareȘtiri

Lockheed Martin va asigura suportul tehnic pentru sistemele antirachetă Patriot din unsprezece țări, inclusiv România

Sistem de apărarea antiaerian și anti-rachetă Patriot (MApN)

Grupul american Lockheed Martin a primit recent un contract ce prevede asigurarea suportului tehnic pentru rachetele Patriot Advanced Capability (PAC-3) destinate sistemelor antirachetă Patriot din dotarea a unsprezece țări, printre care și România, a transmis Departamentul Apărării de la Washington.

Patriot este un sistem tactic de apărare antirachetă și antiaeriană, care oferă protecție împotriva unei game variate de amenințări, inclusiv aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră și drone.

Data estimată de finalizare a contractului este 30 noiembrie 2024, iar grupul american va sprijini forțele armate din România, Statele Unite, Suedia, Kuweit, Polonia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Taiwan, Qatar, Arabia Saudită și Bahrain, a anunțat Pentagonul într-un comunicat dat publicității luni.

Contractul este finanțat cu fonduri provenite de la Armata SUA și de la țările interesate, via programului american de vânzări militare externe (FMS).

Semnat în noiembrie 2017, valoarea acordului între Washington și București pentru achiziția a șapte baterii Patriot (patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre) se ridică la 3,9 miliarde de dolari (fără TVA).

Primul sistem a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020, urmând ca alte trei sisteme să fie livrate până la sfârşitul anului 2022.

Tranzacția româno-americană de tip ”guvern la guvern” nu include niciun fel de obligații de offset, astfel că participarea industriei românești la programul de înzestrare cu sisteme Patriot este una redusă, în special comparativ cu Polonia, care a purtat negocieri îndelungate pentru a obține condiții avantajoase pentru propria industrie.

România a achiziționat șapte unități de tragere Patriot, în configurația 3+, cu șapte radare AN/MPQ-65, șapte stații de control, 28 de sisteme de lansare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE).