Apărare

Lockheed Martin va actualiza software-ul avioanelor multirol F-16 utilizate de România și alte țări

FOTO: Forțele Aeriene Române

Lockheed Martin Corp. a obținut un contract pentru dezvoltarea, integrarea și livrarea de actualizări pentru sistemul software de planificare a misiunilor de la bordul avioanelor multirol F-16 operate de forțe aeriene din Asia, Africa de Nord, America de Sud și Europa, printre care și România.

Contractul, în valoare de 64,2 milioane de dolari, prevede dezvoltarea, integrarea, testarea și livrarea actualizărilor software-ului Joint Mission Planning System Unique Planning Component/Mission Planning Environment.

Lucrările vor fi executate în Owego, New York și sunt programate să fie finalizate până în ianuarie 2029.

Acest program de actualizare a sistemului software cuprinde țări care dețin sau urmează să primească avioane multirol F-16: România, Polonia, Croația, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Taiwan, Maroc, Grecia, Chile, Columbia, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Singapore, Egipt, India , Indonezia, Iordania, Coreea, Oman, Pakistan, Filipine  și Thailanda.

Autoritatea contractantă este centrul de achiziții al aviației americane – Air Force Life Cycle Management Center (AFLCMC), iar contractul se desfășoară în cadrul programului de vânzări militare externe (Foreign Military Sales), se arată într-un comunicat publicat pe 29 ianuarie de Departamentul Apărării de la Washington.

Cu  un număr total de 4.588 de aeronave livrate către 29 de țări în ultimele patru decenii, F-16 s-a dovedit un succes imens la export și este în acest moment cel mai popular avion multirol din lume.

Deși dezvoltat în anii ’70, avionul F-16 continuă să genereze vânzări consistente americanilor de la Lockheed, și compania anticipează că va reuși să convingă o serie de state din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est să achiziționeze avioane multirol F-16.