ApărareȘtiri

Lockheed Martin primește 1,04 miliarde USD pentru rachete PAC-3 destinate sistemului Patriot. România, printre clienți

PAC-3 Sursa: Lockheed Martin

Corporația americană Lockheed Martin primește 1,04 miliarde de dolari în urma unei modificări de contract, ce prevede furnizarea de servicii incidentale, hardware, instalații, echipamente și toate eforturile tehnice, de planificare, de gestionare, de fabricație și de testare pentru rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) destinate sistemului antibalistic Patriot, se arată într-un comunicat publicat pe 10 iunie de Pentagon.

Data estimată de finalizare a contractului este 31 octombrie 2024, iar lucrările vor fi efectuate în mai multe locuri din Statele Unite.

Contractul este finanțat cu fonduri de la armata americană, dar și de la câțiva parteneri ai Statelor Unite – Bahrain, Germania, Polonia, Qatar, România, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite – prin intermediul programului de vânzări militare străine.

Patriot este un sistem tactic de apărare antirachetă și antiaeriană, care oferă protecție împotriva unei game variate de amenințări, inclusiv aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră și drone.

România a comandat șapte sisteme, care au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite.

Sistem Patriot

Primul sistem Patriot din cele şapte achiziţionate de România (patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre), va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020, următoarele trei sisteme urmând a fi livrate până la sfârşitul anului 2022.