ApărareȘtiri

Lockheed Martin Overseas a donat României echipamente și componente radar în valoare de peste o jumătate de milion de dolari

Radar TPS-79 (FOTO; roaf.ro)

România a primit o nouă donație, ca operațiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, constând în echipamente și componente radar în valoare de peste o jumătate de milion de dolari, a anunțat Guvernul României.

Astfel, în cadrul ședinței de miercuri, 8 iunie, Guvernul de la București a adoptat actul normativ prin care statul român, prin intermediul Ministerul Apărării Naţionale, acceptă donaţia.

Țara noastră a primit echipamente şi dispozitive de testare, seturi de cabluri EASAT pentru reparaţii, precum şi pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79(R) pe poziţia de instalare.

Lockheed Martin a realizat și în trecut astfel de donații, ca operațiune compensatorie, pentru echipamentele achiziționate de la producătorul din SUA

România are în dotare radare de tip TPS-79(R) din 2010, fiind destinat, în principal, pentru supravegherea spaţiului aerian la înălţimi mici şi medii, în cadrul misiunilor de control al spaţiului aerian, precum şi pentru misiuni tactice de apărare aeriană.

Sistemul detectează şi urmăreşte automat ţintele aeriene din zona sa de supraveghere, determină coordonatele acestora şi realizează corelarea automată a informaţiilor primare, culese de radarul primar şi a celor secundare, culese de radarul secundar. Sistemul poate fi configurat să opereze independent sau integrat în cadrul unui sistem mai mare de ATC sau de supraveghere a spațiului aeriană, explică Forțele Aeriene Române.