ApărareȘtiri

Lockheed Martin lucrează la integrarea rachetelor Patriot în instalații de lansare similare celor de la Deveselu

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu (NATO)

Corporația americană Lockheed Martin a prezentat recent o rachetă Patriot PAC-3 MSE compatibilă cu instalațiile verticale de lansare Mk 41, precum cele utilizate de sistemul Aegis Ashore de la Deveselu.

Macheta, prezentată de Lockheed la Simpozionul național 2023 al Surface Navy Association (SNA), arată în premieră o rachetă Patriot Advanced Capability-3 Missile Segmenting Enhancement (PAC-3 MSE) ce poate fi lansată de instalații verticale de lansare Mk 41, folosite de numeroase nave militare din SUA și alte țări, dar și de sistemele terestre Aegis Ashore.

Tom Cavanaugh, director al Lockheed Martin Missiles and Fire Control – intervievat de Naval News – a evidențiat eforturile de a integra rachete PAC-3 MSE în sistemul AEGIS, indicând că în viitorul apropiat va exista un zbor de test.

La rândul său, Thomas Copeman, vicepreședintele pentru sisteme navale în cadrul Lockheed Martin Missiles and Fire Control, a afirmat că rachetele Patriot au fost deja integrate cu AEGIS Ashore, o versiune terestră a sistemului AEGIS axată pe apărarea antirachetă balistică, la baza de testare Pacific Missile Range Facility.

Ambii reprezentanți ai Lockheed Martin au prezentat diverse motive pentru care rachetele Patriot ar putea reprezenta o alternativă propice la seria actuală de rachete Standard Missile (SM) a Forțelor Navale ale SUA.

Cavanaugh a subliniat modul în care capacitățile PAC-3 MSE, cum ar fi interceptorul hit-to-kill, capul de dirijare de tip activ în banda Ka și sistemul de control al altitudinii, aduc o nouă dimensiune capacităților antiaeriene ale navelor americane, întrucât diversifică paleta de interceptori la dispoziția comandanților americani.

„Adversarii au conceput măsuri pentru a contracara aceste sisteme (Standard Missile n.red). Folosind această armă schimbă acel calcul”, a afirmat reprezentantul companiei americane.

Un alt aspect remarcat de Cavanaugh a fost acela că rata de producție a rachetelor PAC-3 MSE poate oferi Marinei SUA o sursă suplimentară de rachete antibalistice.

„Suntem la o rată de producție de 500 de rachete pe an, care va crește până la 550 până la sfârșitul anului 2023”, a subliniat el.

Ca o comparație, producția actuală de rachete SM-6 este de 125 de unități pe an și există planuri ca producția să ajungă la o rată de 200 de rachete pe an în 2026.

Rachetele PAC-3 MSE, care se bazează pe forța cinetică și nu pe un focos exploziv pentru a-și distruge ținta, sunt capabile să contracareze o gamă largă de amenințări, inclusiv aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră și drone.

PAC-3 MSE a fost dezvoltată din racheta PAC-3 CRI (Cost Reduction Initiative) pentru a spori capacitatea sistemului de apărare antiaeriană și antirachetă MIM-104 Patriot de a intercepta rachetele balistice. În cadrul proiectului, PAC-3 MSE au primit motoare mai puternice și au fost îmbunătățite și alte caracteristici.

România este una dintre cele 17 țări din întreaga lume care utilizează sisteme antiaeriene și antirachetă Patriot. Primul sistem Patriot a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020.

Semnat în noiembrie 2017, valoarea acordului între Washington și București pentru achiziția a șapte baterii Patriot se ridică la 3,9 miliarde de dolari (fără TVA).

Țara noastră a achiziționat șapte baterii de tragere Patriot, în configurația 3+, cu șapte radare AN/MPQ-65, șapte stații de control, 28 de sisteme de lansare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE).

Instalațiile verticale de rachete Mark 41 VLS, dezvoltate de Lockheed Martin, sunt capabile să lanseze o serie largă de rachete antiaeriene, precum: RIM-66, SM-2 Block IIIA/B, RIM-174 SM-6 ERAM, RIM -162 ESSM, RIM-161 SM-3. Totodată, pot fi lansate și rachete antinavă și sol-sol RGM-109 Tomahawk și AGM-158C LRASM, dar și rachete antisubmarin RUM-139 VL-ASROC.

Rachetele care pot fi utilizate de sistemul de lansare Mk41 (FOTO: Lockheed Martin)