ApărareȘtiri

Lockheed Martin își reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român

Semnare scrisoare de intenție între Ministerul Economiei si Lockheed Martin

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, și reprezentanții Lockeed Martin au semnat miercuri, 18 mai, o scrisoarea de intenție prin care cea mai mare companie din industria apărării din lume și-a reconfirmat interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român, se arată într-un comunicat.

„Am semnat astăzi o scrisoare de intenție, un document prin care una dintre cele mai mari companii din industria aeronautică din lume îți reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român (…) Vă mărturisesc, am discutat cu cei de la Lockheed Martin și cu franchețe le-am expus disponibilitatea Ministerului Economiei de a discuta despre colaborări care să se reflecte în economia României. Îmi doresc să văd cât mai repede Centrul Regional de Echipare şi Întreținere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală, aici în România și să discutăm despre lucruri concrete”, a afirmat ministrul Spătaru.

România va găzdui un Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat în septembrie 2020. În baza acordului, producătorul de elicoptere S-70 Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin și una dintre cele mai importante companii din industria aerospațială din Polonia, va colabora cu ROMAERO pentru a dezvolta planul centrului de mentenanță din București.

La rândul său, Ray Piselli, vicepreședintele Lockheed Martin, a declarat că obiectivul gigantului american „este să identificăm noi sfere de cooperare, în afară de inițiativele deja anunțate precum Romaero și Aerostar, inclusiv în sectorul noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială și sistemele aeriene fără echipaj, printre altele”.

Semnarea scrisorii a avut loc la expoziţia Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), unde compania Lockheed Martin a expus un simulator pentru aeronava de generaţia a cincea F-35 Lightning II.