ApărareȘtiri

Lockheed Martin construiește o fabrică de componente pentru rachete Patriot în Polonia

Sistem Patriot (Lockheed Martin)

Military Aviation Works WZL1 și compania americană Lockheed Martin au început să construiască o fabrică în Deblin, estul Poloniei, unde ar urma să fie realizate componente pentru rachetele utilizate de sistemele antiaeriene și antirachetă Patriot comandate de Varșovia, relatează agenția de știri Polska Agencja Prasowa și The First News.

Potrivit companiei americane, noua fabrică reprezintă implementarea acordurilor industriale și de offset semnate de Lockheed Martin în cadrul programului de achiziție de sisteme antiaeriene și antirachetă „Wisła”. Contractul de achiziție, în valoare de 4,75 miliarde de dolari, a fost semnat în martie 2018.

Aproximativ 20 de polonezi urmează să lucreze de anul viitor în noua fabrică, care are o suprafață de 3.000 de metri pătrați și este situată la 90 de kilometri de Varșovia.

„Suntem nerăbdători să ne continuăm cooperarea în cadrul programului Wisła, care este una dintre inițiativele cheie care vizează asigurarea securității poloneze în viitorul apropiat. De asemenea, suntem deschiși pentru o cooperare suplimentară cu compania Lockheed Martin ”, a afirmat Bartłomiej Kacperczyk, membru al consiliului de administrație al WZL1 și directorul filialei sale din Dęblin.

„De mai bine de 20 de ani, Lockheed Martin a fost un partener strategic al apărării și industriei naționale poloneze. Compania tratează în mod serios implicarea sa în sprijinul economiei poloneze prin investiții, creând locuri de muncă și transferând tehnologii”, a declarat Robert Orzyłowski, directorul Lockheed Martin pentru Polonia și Europa Centrală și de Est.

WZL1 și Lockheed Martin și-au început cooperarea în 2018 în baza unui acord de offest semnat de LM cu Trezoreria de stat de la Varșovia. Potrivit contractului, Lockheed Martin va coopera cu WZL1 la fabricarea și certificarea containerelor de lansare PAC-3 MSE (Patriot Advanced Capability-3, Missile Segment Enhancement), care vor fi folosite de sistemele Patriot achiziționate de Polonia.

Lockheed Martin – care este și producătorul avioanelor de luptă F-16, aeronavelor de transport C-130 Hercules și lansatoarelor multiple de rachete HIMARS, utilizate de forțele armate poloneze – cooperează cu Ministerul Apărării din Polonia încă din 1997.