ApărareImportant

Lockheed Martin a livrat Hercules cu numărul 2700, beneficiar este Marine Corps

Foto: L.Martin Official

Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, informează un comunicat  trimis Umbrela Strategică.

Aeronava este un avion cisternă KC-130J Super Hercules operat de infanteria marină, escadrila de realimentare aeriană nr. 252, apartinând Marine Corps Air Station din Cherry Point, Carolina de Nord.

Operatorii din 70 state zboară cu avioanele de transport aerian C-130. Actualul model de C-130 aflat in producție este C-130J Super Hercules, care include avionul cisternă tactic KC-130J. Până în prezent, C-130J este certificat pentru a susține 18 cerințe diferite de misiune.

“Echipa Lockheed Martin este onorată să livreze acest Super Hercules de referință Corpului de Infanterie Marină al SUA, unde va face parte din cea mai mare flotă de KC-130J din lume și va oferi o adevărată amplificare a forței pe tot globul”, a declarat Rod McLean, vicepreședinte și director general al departamentului de Mobilitate Aeriană și Misiuni Maritime de la Lockheed Martin.

KC-130J este standardul global pentru avioanele cisternă tactice, realimentând majoritatea avioanelor cu aripi rotative aflate în exploatare în prezent și mai multe avioane cu aripi fixe, inclusiv avioanele de luptă Lockheed Martin F-35B/C Lighting II.

Flota globală C-130J cuprinde 26 de operatori din 22 de națiuni, cu peste 20 de certificări de navigabilitate. Cu aproape 3 milioane de ore de zbor înregistrate în întreaga flotă globală de peste 540 de C-130J-uri, cunoștințele neprețuite obținute din misiuni în orice scenariu echipează C-130J pentru ceea ce va urma.

  • Hercules și România

Romania detine trei C-130H Hercules, potrivit datelor Flight Global. Prima aeronavă de tipul C-130B Hercules a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aparate de același tip.

Pe 18 martie 1997 a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiași an a fost desfășurată prima misiune în afara granițelor României.

Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan.