ApărareȘtiri

Lockheed a primit un contract de 183 milioane USD pentru fabricarea de sisteme HIMARS pentru România și SUA

HIMARS (Lockheed Martin)

Departamentul Apărării de la Washington a acordat grupului Lockheed Martin un contract, în valoare de 183 milioane de dolari, pentru fabricarea și livrarea a 28 de sisteme de tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (M142 High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) și echipamente conexe pentru România și Corpul Pușcașilor Marini din SUA.

Potrivit acordului, anunțat pe data de 31 august 2020, Lockheed Martin va fabrica 28 de sisteme tip HIMARS la uzina sa din Camden, Arkansas. Contractul prevede livrarea sistemelor și a echipamentelor conexe începând cu sfârșitul anului 2022.

„Aceste noi lansatoare HIMARS vor oferi o putere de foc mobilă de neegalat în sprijinul operațiunilor multi-domeniu, iar aliații noștri se pot baza pe sprijinul continuu al Lockheed Martin în menținerea acestor sisteme testate în luptă”, a declarat Gaylia Campbell, vicepreședinte în cadrul Lockheed Martin.

România a comandat pentru început trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare, până la 300 de kilometri, achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales direct de la Guvernul SUA, potrivit Drecției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul Pușcașilor Marini din SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și Aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere.