Apărare

Lockheed a dat asigurări că pandemia nu va întârzia livrarea avioanelor F-16 comandate de Bulgaria

F-16 (US Department of Defense)

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a declarat luni că Pentagonul și producătorul american Lockheed Martin au oferit asigurări Bulgariei că procesul de livrare a avioanelor multirol F-16 noi, comandate de Sofia, nu va suferi întârzieri din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit postului Nova TV.

“Am primit asigurări, într-o scrisoare din partea Pentagonului și a contractantului, Lockheed Martin, că pandemia nu va întârzia termenele de aplicare a contractului”, a spus Karakachanov.

Bulgaria a comandat din SUA opt avioane noi de tip F-16 Block 70, pentru care va plăti 1,2 miliarde de dolari.

Primul F-16 va fi livrat la sfârșitul anului 2022, urmând să fie utilizat pentru instruirea piloților bulgari. Restul vor ajunge în etape în cursul anilor 2023 și 2024.

Avioanele F-16 vor înlocui cele 15 aeronave MiG-29 din dotarea Forțelor Aeriene Bulgare, care au fost livrate la finalul anilor ’80 și începutul aniilor ’90, și pe care Guvernul de la Sofia intenționează să încerce să le vândă.

Oficialul bulgar a făcut aceste afirmații cu ocazia unei vizite – alături de ambasadorul SUA, Herro Mustafa, ambasadorul României, Ion Galea, și ambasadorul Georgiei, Tamara Liluashvili – la centrul de coordonare maritimă de la Varna – Naval Coordination Element for the Black Sea.

Obiectivul centrului de coordonare maritimă pentru Marea Neagră este acela de a efectua activități de analiză și schimb de informații privind situația maritimă în Marea Neagră împreună cu Comandamentului Naval al NATO, centrele de operațiuni navale ale țărilor vecine și diverse inițiative internaționale.