ApărareȘtiri

Lockheed a câștigat un contract pentru furnizarea de senzori pentru forțele aviatice din mai multe țări, inclusiv România

Sursa: Lockheed Martin

Lockheed Martin a câștigat un contract, cu o valoare maximă de 485 milioane dolari, pentru furnizarea de senzori Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), Infrared Search and Track (IRST) și Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night (LANTIRN) pentru aviația americană și forțele aeriene din peste 20 de țări aliate sau partenere ale SUA, inclusiv România.

Contractul de tip livrare nedefinită/cantitate nedefinită oferă resursele necesare pentru gestionarea, fabricarea, actualizarea/modernizarea, suportul pentru integrarea și testarea și livrarea sistemelor Sniper ATP, LANTIRN și IRST în funcție de fiecare comandă individuală, a comunicat Departamentul Apărării din SUA.

Contractul, finanțat parțial prin programul de vânzări militare externe (FMS), are ca termen de finalizare mai 2025, iar sistemele vor fi livrate către 25 de țări partenere și aliate, inclusiv Belgia, Bulgaria, Grecia, Israel, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Taiwan sau Turcia, se afirmă în comunicatul postat pe 18 mai de Pentagon.

Pentagonul nu a oferit detalii despre produsele comandate de fiecare țară.

Kenen Nelson, director de program la Lockheed Martin, a declarat că firma americană este “încântată să ofere pentru prima dată aceste trei produse de tip senzor în cadrul unui contract IDIQ (livrare nedefinită/cantitate nedefinită, n.red)”.

“Adăugarea mai multor produse într-un IDIQ ne permite să oferim clienților resursele de care au nevoie mai rapid”, a precizat Kenen Nelson, citat de Flight global.

Pentagonul utilizează contracte de tip IDIQ, considerate mai flexibile, pentru a sprijini industria militară din SUA în timpul recesiunii economice cauzate de pandemia de coronavirus.

Sistemul electro-optic Sniper ATP este utilizat pentru a detecta, identifica, urmări automat și ghida rachete și bombe spre ținte, putând fi folosit de avioane Mitsubishi F-2, Boeing F-15, Lockheed Martin F-16, Boeing F / A-18, Fairchild Republic A-10, Rockwell B-1, Boeing B-52, BAE Systems Harrier și Eurofighter Typhoon.