EnergieȘtiri

Litigiul dintre Hidroelectrica și Alpiq AG s-a tranșat definitiv în defavoarea elvețienilor

Ministrul Energiei Sebastian Burduja, în vizită în SUA (foto: Facebook)

Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiții de la Washington (ICSID) a respins acțiunea în anulare depusă de Alpiq AG Elveția împotriva statului român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei.

”Statul român primește cheltuielile de judecată și evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri. Așa se întâmplă când ne apărăm bine și profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale”, s scris ministrul Energiei Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Prin soluția dată de ISCID a fost declarată ca nefondată solicitarea Alpiq de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica.

Litigiul dintre Hidroelectrica și Alpiq a început în 2014, după ce compania de stat a reziliat mai multe contracte cu furnizorii de energie. Alpiq AG a deschis în anul 2014 procedura de arbitraj internațional, considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția și tratatul privind Carta Energiei.

Asistența juridicp pentru partea română a fost asigurată de dirmele  Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații.