IntelligenceȘtiri

Liderul de la Tiraspol susține că urmele infractorilor care ar fi comis atacurile teroriste din Transnistria duc în Ucraina

Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei (Novosti)

Președintele regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că urmele infractorilor care ar fi comis atacuri teroriste în Transnistria duc în Ucraina, informează agenția de știri TASS.

„După cum au arătat primele concluzii ale măsurilor operaționale și de investigare urgente, urmele acestor atacuri duc în Ucraina. <…> Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a atrage Transnistria în conflict”, a spus Krasnoselski.

Liderul separatist a cerut Kievului „să investigheze faptele privind deplasarea ilegală a anumitor grupuri de luptă și comiterea de acte teroriste de către acestea” pe teritoriul Transnistriei.

Totodată, Krasnoselski a cerut Chișinăului să nu cedeze provocărilor: „Nu lăsați Moldova să fie atrasă în agresiunea împotriva Transnistriei”, a afirmat liderul separatist.

Potrivit oficialilor separatiști, în cursul zilei de 25 aprilie, persoane neidentificate au tras cu aruncătoare de grenade asupra sediului Comitetului Securității, instituția de securitate a regimului separatist de la Tiraspol. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Câteva ore mai târziu, în dimineața zilei de 26 aprilie, s-au înregistrat alte două explozii în regiunea separatistă. Potrivit regimului transnistrean, indivizi necunoscuți au aruncat în aer două turnuri de comunicație de la centrul de radio și televiziune.

Valul de explozii din Transnistria survine la doar câteva zile după ce un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.

Cel mai probabil Rusia ar putea încerca să lanseze o ofensivă dinspre Transnistria doar în contextul unui desant la Odessa. Altfel, forțele ruse de la Tiraspol joacă mai degrabă un rol diversionist, scopul fiind acela de a forța Ucraina să plaseze trupe care să facă față unui potențial atac din această direcție.