ApărareȘtiri

Licitațiile pentru sistemele de război electronic în comunicații au fost anulate

Foto: Arhiva

Licitațiile pentru sistemele de război electronic în comunicații necesare înzestrării armatei au fost anulate pe 31 ianuarie, conform anunțurilor oficiale. Este vorba de achiziții preconizate în valoare totală de 962.267.000 lei (aproximativ 192.453.400 de euro).

Astfel, a fost anulată licitația pentru sistemul de război electronic în comunicații V/UHF-ARGUS, in valoare estimată de 444.681.000 lei și licitația pentru sistemul de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX , în valoare estimată de 517.586.000 lei.

Motivul anulării a fost același: ”toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fosr retrase sau au fost considerate inadmisibile”.

În consecință, procedura de atribuire a fost anulată pe baza articolului 181 alin (1) litera a) din OUG 114/2011.

Pe 21 august 2022, Romtehnica a lansat două licitații pentru achiziția de sisteme ”de război electronic în comunicații” , în urma cărora urmau să fie livrate maximum două sisteme de comunicații de tipul H/V/UHF-LINX și pănă la trei sisteme de război electronic în comunicații V/UHF-ARGUS.

Sistemul H/V/UHF-LINX este o instalație de comunicație mobilă care se leagă la un satelit și permite soldaților, blindatelor, avioanelor, navelor să comunice între ele prin conectarea la această instalație.Elbit Systems, companie din Israel prezentă în România livrează astfel de instalații de comunicații.

Sistemul V/UHF-ARGUS este unul non-satelit. Astfel de instalații sunt realizate de obicei in Statele Unite și permite armatei să-și ridice un sistem propriu de comunicații și în cazul în care nu are acces la comunicațiile prin satelit sau la cele tradiționale.