Știri

Licitația pentru cumpărarea de sisteme de rachete antiaeriene SHORAD/VSHORAD continuă

VL Mica (MBDA)

Licitația pentru cumpărarea de sistemelor de rachete antiaeriene cu rază mică şi foarte mică SHORAD/VSHORAD s-a reluat, termenul-limită de depunere a ofertelor fiind de 8 februarie.

Pe SEAP, procedura figurează ”în desfășurare”, după ce a fost suspendată săptămâna trecută. Valoarea achiziției este de aproape două miliarde de euro (9,48 de miliarde de lei) și criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preț.

Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD” constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea totală programului de înzestrare este estimată la 4.2 miliarde de euro. MApN a cerut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru acest program în martie 2023.

În vara lui 2023, vicepreședintele pentru Europa al MBDA (cel mai mare producător european de rachete), Arnaud Rousset declara la un briefing de presă că va propune României să achiziționeze sisteme antiaeriene Mistral 3 împreună cu alte țări europene, urmând ca achiziția să fie finanțată cu fonduri alocate prin programul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA).

În cadrul unei discuții anterioare cu Umbrela Strategică, Rousset a indicat că MBDA va propune sistemul Mistral 3 pentru programele de înzestrare cu sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD).

Însă licitația pentru MANPAD a fost anulată, după ce MBDA rămâsese unicul competitor și guvernul român a ales să încheie un contract G2G cu Coreea de Sud.