EnergieȘtiri

Liberty Galați va investi peste 2,5 milioane de euro în două proiecte de energie verde și mediu

Parc eolian (Foto: Arhiva)

Liberty Galați va investi până în 2023 peste 2,5 milioane de euro în două proiecte de energie verde și mediu, respectiv în închiderea haldei de zgură pe locul căreia se vor instala parcuri fotovoltaice și eoliene și protejarea cursului de apă Mălina, se spune într0un comunicat al companiei trimis Umbrela Strategică.

Autoritățile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură (care ocupă un teren de 110 hectare) și pentru stabilizarea malului drept al acesteia, procesarea materialelor din haldă urmând să fie finalizată în 2022, iar depozitul  închis definitiv în 2023. Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcții și în industria cimentului.

Compania a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum și pentru protejarea cursului de apă Mălina. Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate lucrări de construcții care vor asigura stabilitatea terenului, soluția de închidere a haldei realizându-se prin retaluzare cu autocimentare în timp.

”Viziunea Liberty Steel Group este de a produce oțel în mod sustenabil și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea și transformarea acesteia într-un spațiu de producție de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare Greensteel, iar protejarea cursului de apă Malina este un act de responsabilitate față de comunitatea noastră.Aceste proiecte susțin eforturile României de a avansa în strategia sa de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat directorul general Aida Nechifor.

Cele două inițiative fac parte din strategia de transformare Greensteel – care îmbină reciclarea deșeurilor feroase cu soluții de energie regenerabilă și cu tehnologii avansate de producție a oțelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierul cu ajutorul gazului metan și hidrogenului), în scopul îmbunătățirii amprentei de carbon.