Apărare

Legea SIML primește avizul Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaților

Rachetă Naval Strike Missile (Raytheon)

Legea SIML, care prevede cumpărarea de sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete NSM prin contract gov-to-gov cu SUA , se află miercuri pe ordinea de zi, pentru avizare, la Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților.

Legea figurează la unicul punct de pe ordinea de zi, termenul-limită pentru acordarea avizului fiind 23 februarie.

Legea SIML se află la Cameră -care este decizională – din 8 februarie și a fost aprobată de Senat în 3 februarie.

Ședința nu are o oră de desfășurare precizată, urmând să aibă loc după plenul Camerei și după ședința comună a Parlamentului.

Guvernul a cerut  Parlamentului în luna ianuarie aprobarea în regim de urgență a Legii SIML, act normativ care prevede că achiziționarea a patru sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete Naval Strike Missile (NSM) se va face printr-un contract gov-to-gov cu SUA.

Costurile achiziției sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri tehnico-economice, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei ”capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b)”.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.