ApărareȘtiri

Legea pensiilor de serviciu s-a oprit în comisiile de la Cameră pe termen neprecizat

Sursa: Facebook

Plx 244/ 2023, care include și modificări la Legea pensiilor militare de stat, rămâne blocată la comisiile din Camera Deputaților, care trebuie să emită rapoarte și avize, deși o ”dezbatere generală” a avut loc la Comisia de muncă pe 30 mai, când au fost prezenți și reprezentanți ai ministerelor Muncii, de Finanțe, Justiției, Apărării, de Interne.

La acel moment, președintele comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon a declarat că în termen de ”maxim zece zile” ministerele vor trimite puncte de vedere față de modificările propuse de coaliție și se va cere și o nouă opinie a Comisiei Europene. Ar însemna ca punctele de vedere să fie trimise la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.

Nu este clar dacă viitoarele discuții din Comisia de Muncă se vor solda și cu emiterea unui raport (de admitere sau respingere). Oricum, termenul legal de raport este mai mult decât depășit, fiind la 24 aprilie (!). Și așa, mai este necesar un raport de la Comisia pentru buget-finanțe și două avize, de la comisiile Juridică și de Apărare, în condiții în care sesiunea parlamentară se încheie la 30 iunie.

Plx 244 se află de peste două luni la comisiile din Camera Deputaților, după ce a fost votată de Senat în pragul termenului de aprobare tacită. Conducerea Camerei aprobase procedură de urgență pentru lege.

Până acum, proiectul de lege a primit doar două avize de la comisii ( politică externă și drepturile omului), favorabile, cu majoritate de voturi și fără amendamente din partea comisiilor.