ApărareȘtiri

Lavrov: Ideea unui război nuclear este constant în capul politicienilor occidentali, nu în capul rușilor

Sergei Lavrov (Tass)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a acuzat joi pe politicienii occidentali că sunt fixați pe ideea unui război nuclear, la o săptămână după ce Moscova a lansat invazia Ucrainei, iar președintele de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare, relatează publicația The Mosscow Times, citând agenția France Presse.

„Este clar că al Treilea Război Mondial poate fi doar un război nuclear”, a afirmat Lavrov într-un interviu online acordat presei ruse și străine.

„Aș dori să subliniez că ideea unui război nuclear se învârte constant în capul politicienilor occidentali, și nu în capul rușilor”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova, la doar câteva zile după ce Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă, deși Statele Unite nu a luat o măsură similară în replică la acțiunea agresivă a Kremlinului.

Liderul de la Kremlin și-a motivat decizia susținând că Occidentul că a luat măsuri „neprietenoase” împotriva țării sale.

Administrația de la Washington însă a indicat că nu vede niciun motiv pentru a-și schimba nivelurile de alertă nucleară în acest moment, iar un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Rusia și Statele Unite au convenit de mult timp că utilizarea armelor nucleare ar avea consecințe devastatoare.

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus oficialul Casei Albe.

Washingtonul a subliniat, de asemenea, că Rusia a semnat declarații comune prin care se afirmă că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată.

„De aceea vă asigur că nu vom permite ca nicio provocare să ne dezechilibreze”, a adăugat Lavrov.

Șeful diplomației ruse a comparat Statele Unite cu împăratul francez Napoleon Bonaparte și cu dictatorul german Adolf Hitler. “La vremea lor, atât Napoleon, cât și Hitler și-au propus sarcina de a subjuga Europa. Acum americanii au supus-o”.