IntelligenceȘtiri

Kremlinul se erijează în apărătorul democrației din Republica Moldova și susține că puterea de la Chișinău se comportă nedemocratic cu opoziția

Moscova urmărește cum se comportă puterea de la Chișinău cu opoziția și consideră că acțiunile autorităților moldovenești sunt nedemocratice, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de știri TASS.

Potrivit oficialului rus, autoritățile moldovenești „iau măsuri destul de dure în raport cu partidele de opoziție, care cu greu se încadrează în conceptul de «democrație»”.

„Este imposibil de aprobat, pentru că contrazice în mod absolut însăși ideea unui proces democratic, a competiției democratice a forțelor politice”, a afirmat purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, care conduce Rusia cu mână de fier de două decenii.

„Desigur, urmărim asta și vedem cum, pe de o parte, actuala conducere a Moldovei încearcă metodic să planteze o agendă anti-rusă, să planteze idei despre o amenințare efemeră, făcând tot ce este posibil prin politică și prin alte metode să se distanțeze de ideea unui fel de interacțiune cu Rusia”, a afirmat Peskov.

Actuală conducere pro-occidentală de la Chișinău este ținta mașinăriei de propagandă a Moscovei, care susține Republica Moldova și-ar putea pierde suveranitate, întrucât puterea de la Chișinău este dirijată de SUA și UE spre unirea cu România.

Acuzațiile Moscovei survin în contextul problemelor cu legea cu care se confruntă cel mai influent lider al opoziției pro-ruse de la Chișinău: Igor Dodon.

Fostul președinte Dodon, cunoscut pentru legăturile sale cu Vladimir Putin, este acuzat de implicare într-un caz de corupție, finanțare ilegală a partidului său și trădare, însă el se declară nevinovat.

Afirmațiile oficialului rus despre „democrație” sunt cel puțin curioase având în vedere că opoziția a fost practic eliminată din viața politică în Rusia. O serie de lideri ai opoziției față de regimul Vladimir Putin au ajuns în închisori sau au fost asasinați. Mai mult, după invadarea Ucrainei, autoritățile ruse și-au intensificat eforturile de oprimare a simpatizanților opoziției și încearcă să reprime orice protest anti-război.