ApărareȘtiri

Kongsberg: F-16-urile norvegiene sunt probabil cele mai bine întreținute aeronave Fighting Falcon din lume

Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene (FOTO: Forsvaret.no)

Avioanele F-16 utilizate de aviația norvegiană sunt probabil cele mai bine întreținute aeronave Fighting Falcon din lume și au resursă de zbor pentru cel puțin 10 ani de utilizare, a declarat un reprezentant al companiei norvegiene Kongsberg Gruppen, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, în marja expoziției BSDA 2022.

“Norvegia a investit întotdeauna masiv în întreținerea F-16. Cel mai mare stoc de piese de schimb, o mulțime de echipamente de testare și unelte. Și impresia mea este că, din ceea ce am auzit de la alții care au văzut F-16-urile norvegiene, că probabil sunt cele mai bine întreținute F-16-uri din lume. Forțele aeriene din Norvegia au primit întotdeauna tot ce avut nevoie pentru a se asigura că F-16-urile sunt în stare optimă. Așadar sunt într-o stare foarte bună”, a afirmat Kyrre Lohne, vicepreședinte Strategic Business Development în cadrul Kongsberg Gruppen.

Reprezentantul Kongsberg – companie care asigură mentenanța F-16-urile norvegiene de zeci de ani, a precizat că avioanele selectate pentru vânzarea către România “au mai mult de 10 ani rămași în fuzelaj”.

Kyrre Lohne a mai afirmat că firma Kongsberg s-a apucat deja de pregătirea primelor F-16, precizând că “Norvegia va livra avioane complet operaționale”, astfel că “toate F-16-urile vândute României vor trebui modernizate la același standard”.  Momentan nu este clar când vor ajunge primele avioane în țară, însă surse din industria apărării au indicat că România dorește să primească cât mai repede aeronavele. Calendarul anunțat în decembrie 2021 preconiza că prima escadrilă de 16 avioane ar fi urmat să fie livrată României până la finalul anului 2023, iar cea de-a doua escadrilă, până la finalului anului 2024.

Reprezentantul companiei norvegiene a subliniat că firma Kongsberg va coopera cu  industria din România în ceea ce privește modernizarea și întreținerea avioanelor F-16 achiziționate de țara noastră.

“Vom oferi competența și experiența noastră pentru ca industria din România să întrețină F-16 și să asigure o disponibilitate maximă pentru Forțele Aeriene Române. În Norvegia, F-16 avea o o rată de disponibilitate foarte mare”, a afirmat oficialul de la Kongsberg.

România a anunțat în luna decembrie că dorește să achiziționeze din Norvegia un număr de 32 de avioane F-16A/B, fabricate între 1980 și 1984.

Compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services AS (Kams) a fost selectată ca partener strategic pentru această tranzacție, urmând să pregătească aeronavele F-16, astfel încât acestea să fie operaționale atunci când vor fi transferate României. Avioanele achiziționate vor fi aduse la configurația M6.5.2.

Industria națională va fi implicată în tranzacție prin asigurarea mentenanței la Aerostar Bacău.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 de milioane de euro, fără TVA și includ atât pachetul propus de guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la guvernul SUA.