ApărareȘtiri

Klaus Iohannis: Soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România

Sursa: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ”soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România”, și că România a atras mereu atenția asupra necesității unei prezențe militare americane mai consistente în zona Mării Negre.

O asemenea prezență este un sprijin pentru ”aliații de pe Flancul Estic”, a spus Iohannis,

Referindu-se la declarațiile secretarului american al Apărării Mark Esper, conform cărora SUA intenționează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziționeze în alte țari, Iohannis a spus că este vorba despre ”o mișcare globală” și că situația – inclusiv varianta unei relocări de trupe americane în România – va fi discutată ”între militari și în formate NATO” 

România și alte țări din zona Mării Negre ar putea profita de repoziționarea militarilor americani din Germania în alte țări din Europa.

Gepostet von Umbrela Strategică am Mittwoch, 29. Juli 2020

Statele Unite ale Americii intenționează să retragă 12.000 de militari din Germania şi să-i repoziţioneze în alte ţări, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper, citat de AFP şi dpa.

Aproape 5.600 de militari americani din Germania vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie dislocați prin rotaţie în Europa, a spus Esper într-o conferinţă de presă la Washington.

Aproximativ 2.000 de militari vor fi mutaţi în Belgia şi Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe şi în Polonia şi statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste ţări cu privire la statutul lor, a precizat şeful Pentagonului, conform AFP.

Repoziţionarea este făcută “într-o manieră care va întări NATO, va intensifica descurajarea Rusiei, “îi va reasigura pe aliaţi” şi va “îmbunătăţi flexibilitatea strategică a SUA”, a spus Esper, citat de dpa, preluată de Agerpres.