IntelligenceȘtiri

Klaus Iohannis merge în Egipt, țară unde omologul său este un fost general și starea de urgență a ținut patru ani

Președinții României și Egiptului la o întâlnire din 2019 (presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a început miercuri o vizită de stat în Egipt, țară unde președintele Abdel Fattah el-Sisi, un fost general, a anunțat ridicarea stării de urgență introdusă în 2017. Omologul egiptean al lui Iohannis este general în rezervă, fost comandant al forțelor armate și ministru al Apărării, dar și fost director al intelligence-ului militar egiptean.

În afara convorbirilor tete-a-tete și oficiale cu președintele Egiptului,  Iohannis se va mai întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților și cu cel al Senatului egiptene.

Iohannis s-a mai întâlnit cu el Sisi la summit-ul UE-LSA de la Sharm el Sheikh, din februarie 2019, iar președintele egiptean a fost la București în vara aceluiași an.

În 2019, Iohannis declara că ”relația dintre cele două state este foarte bună și solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiționali ai României în regiune și un factor esențial în asigurarea stabilității și securității regionale, aspect apreciat” de România.

”România a fost în mod consecvent, din perspectivă bilaterală și, în ultimii 12 ani, ca stat membru al Uniunii Europene, un prieten și susținător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea, pe deplin, a implementării programelor UE de acordare de asistență și consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană -Egipt, care este important pentru stabilitatea, pacea și prosperitatea Mediteranei, ale Orientului Mijlociu, ale Africii, dar și ale Europei”, se spunea într-un comunicat oficial de la acel moment.

Egiptul este principalul partener comercial al României în regiune, schimburile comerciale dintre cele două țări fiind de aproape un miliard de dolari.