ApărareȘtiri

Klaus Iohannis: CSAT-ul a hotărât o nouă strategie de apărare a țării, o nouă paradigmă

Sursa: presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Țării, am hotărât o nouă strategie de apărare a țării, o nouă paradigmă, care pleacă de la premisa că, în viitorul apropiat, în Europa nu va mai izbucni un război de tipul războaielor mondiale, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă la Cotroceni.

“Vedeți, noi, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, am hotărât o nouă strategie de apărare a țării, o nouă paradigmă. Vechea paradigmă pornea de la premisa că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa. Or, această premisă nu mai este de actualitate. Nu credem că în viitorul apropiat în Europa vom avea un război de tipul războaielor mondiale care le-am avut în secolul XX”, a afirmat președintele.

“Și atunci este clar că trebuie să ne adaptăm strategia. Lucrurile au devenit mult mai complicate. Inamicul de data aceasta probabil nu o să mai vină cu tancul, ci cu dezinformarea. Nu o să vină cu arme de foc, ci o să vină cu atacuri de tip Cyber. Și toate acestea trebuie foarte bine prevenite, dar, în același timp, sigur, în cazul unui conflict armat local sau regional, forțele armate trebuie să fie pregătite să intervină cu absolut toate mijloacele de care dispunem. Și atunci este clar că întreaga legislație aferentă securității naționale trebuie modernizată”.

Acest lucru nu este o noutate, acest lucru l-am scris în Strategia Națională pe care am discutat-o, am aprobat-o în CSAT, așa cum scrie în Constituție, la mai puțin de șase luni după preluarea noului mandat, și Parlamentul a aprobat-o. Acum, încet, dar sigur, ne apropiem prima dată de o situație pe care o consider foarte bună. Avem Strategia Națională, avem Strategia de Apărare, avem Carta Albă a Apărării, avem banii pregătiți, 2% din PIB timp de un deceniu, pentru a face transformările în Forțele Armate – atenție, nu numai în Armată, în Forțele Armate, și în Servicii, și în Poliție, în Jandarmerie și așa mai departe – și trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizarea legislației aferente. Și, da, inclusiv aceste modificări se vor opera în lege”.

Liderul de la Cotroceni și-a exprimat apoi speranța că noul Parlament se va apuca urgent de aceste chestiuni, care sunt necesare.