ApărareȘtiri

Kievul transmite Budapestei că vecinii Ucrainei vor fi următoarele ținte ale Rusiei

Pacea și securitatea în Ungaria nu pot fi garantate fără pace și securitate în Ucraina, iar cacă Rusia își va atinge scopul criminal în țara noastră, următorul obiectiv vor fi vecinii Ucrainei, a transmis un reprezentant al Ministerului de Externe de la Kiev, după ce premierul de la Budapesta, Viktor Orban, și-a manifestat opoziția față de înăsprirea sancțiunilor la adresa Moscovei, informează agenția Ukrinform.

Orban a reiterat că nu se opune extinderii sancțiunilor împotriva Rusiei la importurile de petrol și gaze, deoarece acest lucru ar afecta Ungaria și alte state UE. Liderul maghiar a mai afirmat că “pe masa NATO se află propuneri periculoase”, referindu-se la ideea desfășurării de trupe de menținere a păcii în Ucraina și la implementarea unei zone de interdicție aeriană.

De asemenea, șeful diplomației de la Budapesta, Péter Szijjártó, a afirmat că pentru a nu provoca Rusia, Ungaria nu susține implementarea unei zone de interdicție aeriană și desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii în Ucraina și se opune tranzitului pe teritoriul maghiar a ajutorului militar către armata ucraineană.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, a afirmat că ideea de nu lua măsuri pentru „a nu provoca Rusia” este un argument comun atunci când este necesar să se acorde Rusiei mai mult spațiu pentru agresiune.

“Desigur, nu dorim nimănui durerea cu care s-au confruntat ucrainenii din cauza războiului rusesc. În același timp, este o greșeală să credem că Ungaria, ca orice altă țară europeană, există în vid. Țara noastră este acum efectiv apărarea graniței de est a NATO. Dacă Rusia reușește să-și atingă obiectivul criminal în Ucraina, vecinii noștri vor fi următoarea țintă. Ambasadorii ruși în străinătate vorbesc acum deschis despre asta”, a spus Nikolenko.

În acest context, oficialul ucrainean a amintit că spionajul rusesc încearcă să provoace tensiuni în regiunea Zakarpattia (vestul Ucrainei), folosindu-se de minoritatea maghiară.

„Ungaria s-a poziționat întotdeauna ca un apărător al drepturilor maghiarilor din străinătate. Facem apel la Ungaria să condamne deschis această provocare a Rusiei și să folosească canalele sale bine dezvoltate de comunicare cu Moscova pentru a preveni orice provocări care vizează incitarea la ură etnică în Ucraina”, a declarat Nikolenko.

Oficialul ucrainean a remarcat că istoria, în special cea maghiară, dovedește că este inutil să sperăm la succesul încercărilor de a liniști agresorul prin acordarea de concesii; Nikolenko probabil făcând referire la intervenția sovietică pentru reprimarea revoluției maghiară din 1956.