ApărareȘtiri

Kiev: Manevre periculoase ale navelor ruse în apropierea zonei unde se desfășura un exercițiu americano-ucrainean în Marea Neagră

Sursa: State Border Guard Service of Ukraine

Trei nave ruse au efectuat manevre periculoase și au creat probleme în apropierea zonei unde se desfășura un exercițiu naval în Marea Neagră la care au participat vasele din cadrul Pazei de Coastă din Statele Unite și Ucraina, au anunțat autoritățile de la Kiev, citate de agenția de știri Ukrinform.

Exercițiul efectuat pe 8 mai de vasele USCGC Hamilton (WMSL 753), din cadrul Pazei de Coastă a Statelor Unite, și Grigory Kuropyatnikov, nava-amiral a Gărzii Maritime din cadrul Serviciului de Stat pentru Poliția de Frontieră din Ucraina, s-a desfășurat la peste 100 de mile nautice (185 de kilometri) în largul portului ucrainean Odessa.

“Echipajele au efectuat acțiunile coordonate ale grupului tactic pentru a opri provocările pe mare și pentru a respinge un atac aerian, conform Standardele NATO”, a transmis Serviciul de Stat pentru Poliția de Frontieră din Ucraina.

Forțele Navale ale Rusiei au monitorizat manevrele, iar potrivit autorităților ucrainene, trei vase militare ruse au efectuat manevre periculoase și au creat obstacole în apropiere zonei exercițiului.

„Navele de pază de frontieră și navele Flotei Mării Negre (a Rusiei) au monitorizat și au creat complicații suplimentare pentru manevre, și anume au anunțat închiderea bruscă a unor zone pentru navigație, au creat un pericol de navigație și au lăsat fără răspuns cererile pentru respectarea standardelor internaționale de navigație sigură”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Stat pentru Poliția de Frontieră din Ucraina.

Exercițiul au fost monitorizat îndeaproape de navele de patrulare din clasa Proiect Okhotnik ale Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) și nava de patrulare Pavel Derzhavin (clasa Proiect 22160) a Forțelor Navale Ruse, relatează site-ul de știri defence-blog.com.

https://twitter.com/USNavyEurope/status/1391629086028668931?s=20

Rusia monitorizează USCGC Hamilton (WMSL 753), primul vas al Pazei de Coastă a Statelor Unite care întreprinde o vizită în Marea Neagră în ultimii 12 ani, încă din 27 aprilie, când nava americană a sosit în bazinul pontic.

În dimineața zilei de 10 mai, nava USCGC Hamilton a ancorat în portul ucrainean Odessa.