ApărareȘtiri

Kiev: Expoziții cu echipamentul militar rusesc distrus în Ucraina, în capitalele europene

Epava unui tanc rusesc, expusă la Kiev (Foto: UNIAN (Vyacheslav Ratinsky)

Ucraina intenționează să organizeze expoziții în capitalele europene în care să prezinte tancuri și alte echipamente militare rusești distruse în cursul războiului, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, într-un interviu pentru postul polonez Polsat News, potrivit agenției de știri Ukrinform.

Prima expoziție de acest fel va fi organizată la Varșovia, iar apoi exponatele ar putea fi expuse și în alte orașe europene, precum Berlin, Paris, Madrid și Lisabona.

Ucraina a prezentat deja la Kiev o selecție de echipamente militare rusești distruse de apărătorii țării.

Potrivit ministrului, înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere nu va pune capăt războiului din Ucraina, deoarece nu doar o persoană din Rusia „uraște Ucraina”. Oficialul ucrainean a afirmat că întregul Kremlin duce o politică imperialistă, iar generalii ruși vor ajungă cu tancurile la Lisabona.

“Și vom ajuta să ne asigurăm că tancurile rusești sunt în Europa, dar ca fier vechi. Intenționăm să organizăm expoziții de echipamente rusești distruse. Vom începe cu Varșovia, apoi Berlin, Paris, Madrid și, în final, Lisabona”, a afirmat Reznikov.

Oficialii ucraineni estimau că, până la începutul lunii aprilie, Rusia pierduse echipament militar în valoare de peste 10 miliarde de dolari în urma războiului din țara vecină.

De la începutul războiului, forțele ucrainene au reușit să captureze o serie de echipamente rusești, inclusiv unele dintre cele mai avansate mijloace tehnice din arsenalul Rusiei, precum sisteme de război electronic sau radar. Presa occidentală a relatat că agențiile de spionaj occidentale au examinat unele din aceste dispozitive, lucru ce ar putea dezvălui secrete ce ar putea ajuta Ucraina și aliații occidentali să neutralizeze unele echipamente rusești.

Încă de la începutul războiului, site-ul de analiză de informații open-source Oryx a colectat și actualizat informații fotografice despre echipamentele militare deteriorate, distruse, abandonate sau capturate de ambele părți. Bilanțul prezentat de Oryx arată că Rusia a pierdut, până acum, 4359 de piese de echipament, printre care 786 de tancuri, 33 de avioane de luptă, 48 de elicoptere. Lista include doar vehiculele și echipamentele militare a căror pierdere poate fi demonstrată cu imagini sau înregistrări.