IntelligenceȘtiri

Iulian Gherghuț.ostatic în Burkina Faso de opt ani, a fost eliberat și este în România

Foto: rfi.ro/ imagine video difuzată în 2015

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost eliberat şi se află în prezent în România, a informat, miercuri, MAE.

Potrivit MAE, aducerea în ţară a lui Gherguţ “este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea sa, pe toate palierele şi canalele politico-diplomatice”.

”Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, a precizat ministerul.

Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, a fost răpit în 2015 şi a fost ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini. Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren în care patrula, potrivit AFP, citată de Agerpres.

La momentul răpirii a fost formată o celulă de criză interinstituţională, din care au făcut parte angajaţi MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale.

Românul a apărut atunci într-un material video transmis online. Ulterior, procurorii DIICOT au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru acte de terorism, în legătură cu răpirea românului.