ApărareȘtiri

Italia ar putea disloca până la 2.000 de militari în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

FOTO: Esercito Italiano/Twitter

Italia a anunțat că este este dispusă să participe cu trupe în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia în cazul în care membrii NATO decid că este necesară consolidarea prezenței militare pe flancul de sud-est al Europei, informează cotidianul Corriere della Sera.

Subiectul urmează să fie discutat la reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO, programată pentru 16 și 17 februarie.

În cazul în care NATO decide intensificarea acțiunilor de descurajare împotriva Rusiei, Italia ar putea trimite până la 2.000 de militari în România și alte țări aliate din regiune. Numărul exact al militarilor nu a fost încă decis, este încă prea devreme pentru o estimare oficială, relatează jurnaliștii italieni.

Ministrul italian al Apărării, Lorenzo Guerini, a indicat că o astfel de misiune va trebui mai întâi să fie autorizată de Parlamentul de la Roma. De asemenea, va fi necesară permisiunea țărilor gazdă, lucru care s-ar putea dovedi greu de obținut în cazul Ungariei și al Bulgariei. Șeful diplomației de la Budapesta a anunțat săptămâna trecută nu va accepta trupe suplimentare ale NATO pe teritoriul său.

Guerini a indicat că Italia dorește continuarea dialogului cu Rusia pentru detensionarea situației, dar a subliniat că este necesar ca NATO să transmită Rusiei un mesaj „clar și fără ambiguitate”: „Un atac asupra Kievului ar avea consecințe grave”.

Italia este deja implicată în operațiunile NATO de reasigurare a aliaților de pe Flancul estic. În acest moment, aproximativ 250 de militari italieni servesc în batalionul NATO din Letonia, sub comanda canadiană, iar un detașament de 140 de militari italieni, cu patru Eurofighter, executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) în România și zona pontică.

În contextul agravării recente a tensiunilor între Rusia și Occident pe tema Ucrainei, Statele Unite au dislocat de urgență alți aproximativ 1.000 de militari în România, iar Franța s-a oferit să suplimenteze numărul de militari dislocați în România. De asemenea, Germania va disloca avioane de luptă Eurofighter la Mihail Kogălniceanu, iar Washingtonul a trimis avioane de vânătoare F-15 C/D Eagle în Polonia și aeronave F-16 Fighting Falcon și F/A-18 Super Hornet la baza aeriană Fetești.