ApărareȘtiri

Istoric francez: Vladimir Putin manipulează istoria fără nici cele mai mici scrupule 

Rusia lui Vladimir Putin încearcă să prezinte Pactul Ribbentrop-Molotov ca fiind un tratat defensiv, când de fapt reprezenta permisiunea de a ataca Finlanda, România și Polonia de către URSS, și Polonia de către Germania nazistă, afirmă istoricul francez Jean Lopez, citat de publicația Le Figaro.

Potrivit istoricului francez, ne putem aștepta ca războiul amintirilor și instrumentalizarea politică a istoriei să continue, amintind în acest sens că “al Doilea Război Mondial este un element important al discursului politic al lui Vladimir Putin, în special în direcția statelor mici și mijlocii aflate la frontiera sa de vest”.

“În Franța, acest discurs este folosit pentru a alimenta fondul antiamerican și antiliberal și o veche sensibilitate pentru ruși. Acest lucru ne împiedică uneori să înțelegem pe deplin că la Varșovia, Riga, Tallinn sau Kiev nu putem avea aceeași abordare a relațiilor cu Rusia. Pentru toate aceste popoare, indiferent dacă ne place sau nu, indiferent dacă ne place sau nu de Vladimir Putin, sosirea Armatei Roșii în 1944-45 a fost atât eliberare, cât și ocupație”, afirmă istoricul.

“Cea mai gravă manipulare este prezentarea Pactului cu Reichul ca un pact defensiv, când de fapt este o adevărată permisiune de atac. Permisiune de a ataca Finlanda, România și Polonia de către URSS. Permisiune de a ataca Polonia de către Reich”, subliniază Jean Lopez.

Istoricul a reamintit că în 1940, când Winston Churchill a decis ca Marea Britanie “să continue singură războiul singur împotriva nazismului după căderea Franței, în timp ce Stalin a trimis telegrame de felicitări Führerului pentru victoria din vest”.

Istoricul Jean Lopez este un specialist în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind autor sau coautor al unor lucrări ca “Infographie de la Seconde Guerre mondiale”, “Les mythes de la Seconde Guerre mondiale”, sau “Stalingrad : La bataille au bord du gouffre”.