ApărareȘtiri

Israelienii de la Elbit vor furniza armatei americane aruncătoare calibrul 120 mm. Și România utilizează mortiere de la Elbit

Mortier calibrul 120 mm fabricat de Elbit montat pe un vehicul JLTV (FOTO: elbitsystems.com)

Armata americană va achiziționa aruncătoare de bombe calibrul 120 mm fabricate de subsidiara din SUA a grupului israelian Elbit Systems, în baza unui contract IDIQ (livrare nedefinită/cantitate nedefinită, n.red) în valoare de până la 49 de milioane de dolari. Sistemele de mortier de la Elbit sunt utilizate de armate din întreaga lume, inclusiv România.

Contractul cu Armata SUA va fi executat în Fort Worth, Texas, și se întinde pe o durată de cinci ani. O comandă inițială în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari a fost plasată în baza acestui contract, iar sistemele urmează să fie livrate în următorii doi ani.

Noul acord cu Elbit vine în urma încheierii cu succes a unui contract anterior de acest tip care a fost atribuit grupului israelian în anul 2016.

”A fi un furnizor de încredere selectat pentru misiuni și nevoi critice face parte din viziunea noastră. Suntem onorați că armata SUA continuă să prețuiască soluțiile pe care compania noastră le oferă militarilor americani și așteptăm cu încredere un parteneriat continuu”, a declarat Raanan Horowitz, președintele și directorul general al Elbit Systems of America.

Mortierul Soltam M121 120mm este un element de bază al aruncătoarelor autopropulsate M1064, o versiune a transportorului blindat M113. Armata americană dispune de aproximativ 1076 de vehicule M120/M1064A3, potrivit datelor publicate de grupul de reflecție International Institute for Strategic Studies.

Totodată, israelienii au prezentat recent o noua versiune a sistemului de mortier autonom SPEAR pentru vehiculele blindate ușoare Oshkosh JLTV.

Echipat cu mortierul SPEAR, JLTV devine un nou vehicul ușor de sprijin cu foc de artilerie care poate fi transportat cu ușurință de aeronave militare de transport, putând fi folosit chiar în sprijinul trupelor aeropurtate.

JLTV, fabricat de Oshkosh Defense, înlocuiește venerabilul Humvee și este deja în dotarea forțelor armate americane. Alte țări care au mai comandat vehicule JLTV sunt Muntenegru, Slovenia, Belgia și România (un lot fiind comandat în 2020 pentru forțele speciale).

Și România utilizează de mai mulți ani mortiere de la Elbit Systems. Transportoarele Piranha V sunt echipate cu aruncătoare autonome Cardom, care sunt produse la Bacău. Acest tip de aruncător echipează și mai vechile transportoare Piranha IIIC ale Armatei Române.

Aruncătorul CARDOM este echipat cu dispozitive computerizate care permit controlul autonom al sistemului sau de către un echipaj de 2-4 militari. Informațiile despre țintă sunt transmise sistemului de control al focului, care calculează datele balistice și utilizează un sistem automat de ghidare pentru a orienta mortierul. Sistemul de control al focului permite utilizarea informațiilor provenite de la diverși senzori de descoperire a țintelor, inclusiv drone, radare și alte sisteme de detecție. Cadență de foc este de până la 16 lovituri pe minut, iar raza de acțiune este de la 500 de metri până la 7.000 de metri (în funcție de muniția folosită).

Aruncător CARDOM 120 mm prezentat la BSDA 2022 (Elbit Systems)
Aruncator autopropulsat M1064 cu mortier Soltam M121 120mm de la Elbit Systems (FOTO: US Army)