ApărareȘtiri

Israelienii de la Elbit vor dezvolta un sistem de supraveghere terestră ce va monitoriza zona tampon care divizează insula Cipru

Foto: tehnomil.net

Ministerului Apărării din Israel și Administrația Cipriotă Greacă au semnat săptămâna trecută un acord de cooperare care prevede dezvoltarea unui sistem de supraveghere terestră de către firma israeliană Elibit Systsms. Sistemul va permite autorităților de la Nicosia să monitorizeze permanent „Linia Verde” care divizează insula de peste cinci decenii.

Purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Cipru, locotenent-colonelul Christos Pieris, a declarat pentru agenția Bloomberg că sistemul va deveni complet operațional în trei ani, iar valoarea contractului se ridică la 27,5 de milioane de euro.

Sistemul va avea rolul de a monitoriza Linia Verde, zona tampon care desparte insula între regiunea separatistă administrată de Turcia și teritoriile guvernate de administrația de la Nicosia. Ca atare, contractul a stârnit dezbateri în presa din Turcia, informează portalul Defense News.

Sistemul de supraveghere va monitoriza activități precum contrabanda și migrația ilegală, dar va colecta și informații militare, au spus oficialii ciprioți

Potrivit presei turce, zona tampon va fi monitorizată continuu de camere video, sisteme electronice și drone care urmează să fie instalate de firma privată Elbit.

Israelul dispune de un sistem similar pentru monitorizarea frontierei cu Fâșia Gaza.