EnergieInfrastructurăȘtiri

IRENA: Peste 70% din instalațiile energetice date în folosință în 2019 au fost pentru surse regenerabile

Sursa: International Renewable Energy Agency (IRENA)

Aproape trei sferturi (72%) din noile instalațiile energetice, date în folosință în 2019, au fost pentru generarea de electricitate din surse regenerabile, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), dat publicității pe 6 aprilie, relatează agenția Belga.

Astfel, anul trecut au fost date în folosință instalații de generare a electricității din surse regenerabile cu o capacitate totală de 176 gigawați (GW), față de 179 GW în 2018.

Mai mult de jumătate (54%) din noile instalații din surse regenerabile au fost date în folosință în Asia.

În 2019, 90% din noile instalații pentru generarea electricității din surse regenerabile au fost pentru energie solară și eoliană, notează agenția.

Astfel, anul trecut au fost dat în folosință instalații pentru energie solară cu o capacitate totală de 98 GW, și instalații eoliene cu o capacitate totală de 60GW.

“În acest momente, aceste două surse produc 623 GW, respectiv 586 GW, sau aproape jumătate din capacitatea regenerabilă a lumii”, notează IRENA.

La sfârșitul anului 2019, capacitatea globală de generare energie din surse regenerabile a ajuns la 2.537 GW, dublându-se față de nivelul din 2010. Aproape un sfert (23%) din instalațiile energetice din surse regenerabile sunt în Europa.

Ponderea energiei regenerabile din capacitatea totală de energie la nivel mondial a fost de 34,7% la finalul anului trecut, față de 33,3% la sfârșitul anului 2018.