ApărareInfrastructurăȘtiri

Iranul susține că a lansat cu succes primul său satelit militar, după ce programul spațial al Teheranului a înregistrat o serie de eșecuri în 2019

Sursa: Fars News Agency

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a anunțat miercuri lansarea cu succes a primului său satelit militar, la două luni de la lansarea eșuată a unui satelit științific și pe fondul tensiunilor între Teheran și Washington, care persistă în pofida pandemiei de coronavirus, informează postul RTL.

Satelitul, numit Noor-1 (“lumină” în limba farsi), a fost “lansat cu succes în această dimineață, miercuri, 22 aprilie, cu o rachetă Qassed din Deșertul Markazi”, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran. Satelitul “se află pe orbita Pământul la 425 de kilometri altitudine”, potrivit aceleiași surse.

Această lansare vine la mai mult de două luni de la eșecul plasării pe orbită a unui satelit științific numit Zafar (“Victorie”, în farsi).

Lansarea satelitului Zafar, pe 9 februarie, a fost condamnată de Franța și Statele Unite, care au acuzat Teheranul că dorește să-și consolideze capacitățile în domeniul rachetelor balistice prin lansarea de sateliți. Teheran a susțin în acel moment că programul său spațial are doar scopuri “pașnice” și a negat afirmațiile că are avea și o dimensiune militară

Iranul a încercat fără succes să lanseze sateliți pe orbită în ianuarie și februarie 2019. În august, o rachetă a explodat în timpul unei lansări de probă, un incident asupra căruia autoritățile din Iran au păstrat tăcerea până în momentul difuzării de imagini din satelit.

Într-un incident separat, în februarie 2019, trei cercetători au murit într-un incendiu la centrul spațial.